De Blesse – Voor het eerst in haar bestaan krijgt Vrouwen 1 van VV De Blesse een vrouwelijke trainer. Het is de 46-jarige Sandra Lampe uit Steenwijk.

Zij neemt vanaf komend seizoen het eerste vrouwenteam onder haar hoede. Peter Gjaltema (50) uit Tuk, trainer van het eerste mannenteam, tipte haar. ‘Toen het bestuur mij vroeg: ‘Weet je nog iemand?’ dacht ik meteen aan Sandra.’

Na het overlijden van trainer Freek Lugtmeijer, heeft interim Beene Dijkstra de dames van vv De Blesse goed opgevangen en hen ruim een jaar lang getraind. Omdat hij gaat stoppen, zocht het bestuur voor het komende seizoen een nieuwe trainer. Peter dacht meteen aan Sandra, die hij al sinds zijn jeugd kent.

‘Sandra heeft haar sporen verdiend door het jarenlang trainen van jeugdteams en de dames van d’ Olde Veste’54, dan dwing je wat af,’ zegt hij met respect. Zelf voetbalde ze tot haar 40ste. Haar laatste en eerste club was sv Steenwijkerwold. Ze verdedigde bovendien de kleuren van vv Steenwijk, Be Quick Zwolle en vv Steenwijker Boys.

Trainersopleiding

Het bestuur van vv De Blesse ging met Sandra in gesprek en stelde de Steenwijkse aan als trainer van de dames. ‘De club had mij al eerder gevraagd, de afvaardiging van de damescommissie was enthousiast en ik wilde geen nee meer zeggen,’ voegt ze daar aan toe. Peter wordt de stagebegeleider van Sandra, die de trainersopleiding TC3 bij de KNVB gaat volgen. Zij is daar blij mee, ze kan veel leren van Peter, die jarenlange ervaring heeft bij meerdere clubs in de regio. Naast het eerste mannenteam van vv De Blesse traint hij momenteel nog het eerste mannenteam van vv FDS in Havelterberg.

Sandra vult nog aan: ‘Het mooie aan Peter is dat hij oog voor vrouwenvoetbal heeft.’ Dat laatste blijkt uit het feit dat hij samen met haar en assistent-scheidsrechter Arjan de Geus de MO-15 bij VV d’Olde Veste’54 traint. Hierin spelen een dochter van Sandra en de dochter van de vriendin van Peter.

Schwung

Wat betreft het komende seizoen van de dames van vv De Blesse is Sandra ambitieus. ‘We spelen in de vierde klasse en onze doelstelling is om bij de eerste vijf te eindigen. Het team, dat in het verleden in hogere klassen speelde, kreeg afgelopen seizoenen een aantal tegenslagen te verwerken. Peter weet dat het overlijden van Freek Lugtmeijer grote indruk heeft gemaakt.

Ook kampten de spelers met veel blessures. Sandra wil een nieuwe start maken: ‘Ik wil de schwung terugbrengen in het team, samen zetten we de schouders eronder.’ Voor haar zijn plezier en passie de toverwoorden om resultaten te behalen. ‘Als wij dat uitstralen, kunnen we die magie overbrengen aan de speelsters.’

De komende weken richten Sandra en Peter zich eerst nog op een goede afsluiting van het lopende seizoen. Sandra zegt over de MO-15 van d’Olde Veste’54: ‘We spelen in de hoofdklasse en kunnen nog kampioen worden.’ Peter heeft met de mannen van vvDe Blesse ook nog kampioenskansen. ‘Het gaat tussen Balkbrug en ons.’ Hij is net als Sandra gedreven en heeft een sterke wil om te winnen. Ze zijn kortom echte voetballiefhebbers. Peter: ‘Het is zo’n mooie sport, die moet iedereen kunnen beoefenen.’

Beide vinden het daarom prima om bij meerdere clubs te trainen. Sandra vat dat mooi samen: ‘Onze passie voor voetbal gaat over club- en gemeentegrenzen heen.’