De Blesse – „Het liefst blijf ik bij iedere club vijf jaar”, vertelt trainer Teun Dikken ineens tijdens het interview. Dat past ook wel in het plaatje waarin hij zichzelf een opleidingstrainer noemt. Dikken staat komend voetbalseizoen voor de groep van vierdeklasser De Blesse.
Daarin speelt ook zijn zoon Dyon. „Ik heb het er met hem nog wel over gehad. Als hij het niet had gewild, dan had ik het niet gedaan.”
Met trainer Dikken heeft De Blesse iemand in huis gehaald die niet alleen veel waarde hecht aan duidelijkheid, communicatie en afspraken, maar ook dat zijn spelers zich inzetten voor de vereniging en zo iets teruggeven aan de club. „Dat betekent fluiten van jeugdwedstrijden, na de wedstrijd een biertje drinken met de supporters en ook een keer een slinger geven aan het rad van fortuin.”

Op de hoogte
Dikken (56) zette onlangs nog even alle puntjes op de i. Naast de selectie, de staf en de spelers, ontvingen ook het bestuur, het technische hart, de kantineploeg en de mensen van het onderhoud van hem het jaarprogramma op de app of in de mail. „Ik vind het belangrijk dat iedereen zo veel mogelijk op de hoogte is. Als er een oefenwedstrijd is, dan moeten de mensen van de kantine of diegenen die over het onderhoud van de velden gaan, dat wel weten.”
Met het onderhoud van de velden zit het wel goed bij vv De Blesse. Toen corona intrad, werd meteen hard gewerkt aan de staat van de accommodatie. Met als resultaat dat ruim een maand voordat Dikken voor de groep staat, het hoofdveld stilletjes smekend kijkt om bespeeld te worden. „Toen we op 8 maart met DIO Oosterwolde de laatste wedstrijd speelden, besloot de gemeente Ooststellingwerf meteen alles dicht te gooien. Een soort plaatselijke lockdown. Ik wilde nog wel doortrainen, maar dat kon dus gewoonweg niet. Op maandag 10 augustus beginnen we hier. Ik heb er echt ontzettend veel zin in”, zegt de trainer uit Wolvega.

Fusie
Hij is voorheen trainer in zijn woonplaats en in Oldemarkt geweest en heeft er net vier seizoenen DIO Oosterwolde op zitten, waarvan het laatste jaar verreweg het meest bijzondere was. „Voordat het seizoen begon, wisten we al dat dit het laatste jaar op de zondag zou worden en dat er een fusie zou komen met De Griffioen. Het betekende dat je een hele jaargang nergens voor zou spelen. Dat was even een knop omzetten, maar ik moet zeggen dat de groep dat prima heeft opgepakt. De trainingsopkomst was goed, net als de discipline. Het begint allemaal met plezier, ook in die bijzondere situatie. Heb je plezier, dan komen er resultaten en heb je nog meer plezier. Daarnaast was een drijfveer dat je van twee selecties moest toewerken naar eentje. Dus de voetballers moesten het wel zelf laten zien, want uiteindelijk kunnen er maar elf spelen.”

Petje
Of Dikken zelf niet het nieuwe SV Oosterwolde onder zijn hoede wilde nemen? „Jan Timmer, trainer van De Griffioen, heeft een rood petje op. Ik een blauwe. Bij zo’n fusieclub moet je een nieuwe, onafhankelijke persoon voor de groep zetten. Dat werkt gewoon beter. Toen het woord fusie in Oosterwolde rondging, had De Blesse al eens bij mij geïnformeerd, of ik bij een vertrek ook aan hen wilde denken. Begin januari heb ik hier een gesprek gehad en dat verliep meteen heel goed. Net zoals de keer daarop. Als ik niet alleen kijk naar de accommodatie en de faciliteiten, maar ook naar de jeugd, dan heeft De Blesse het gewoon goed voor elkaar. Bovendien is het vijf kilometer van mijn huis, dus ik kan lekker op het fietsje.”

Omschakeling
In de eerste week wil Teun Dikken vier keer trainen. „Dat doen we met het eerste, het tweede en ‘Onder 19’. De week erop spelen we drie wedstrijden op het toernooi van vv Willemsoord. Vervolgens wat oefenwedstrijden op de woensdag en dan de bekerduels op de zondag. We hebben een eerste selectie van 18 spelers en drie keepers. Ik heb De Blesse afgelopen seizoen zien spelen tegen Steenwijker Boys en met DIO hebben we tegen ze geoefend. Dan zie je wel een duidelijk verschil, vooral in de omschakeling. Vaak weten ze wel wat ze moeten doen bij balbezit, namelijk scoren. Net als bij balverlies, waarbij je moet voorkomen dat je een goal tegen krijgt. Die momenten van omschakelen zijn vaak lastig, maar daar kun je op trainen. Ik ben wat dat betreft een groot voorstander van zogenaamde vlakkentraining. Daarnaast ben ik ook een trainer die veel aan de groep vraagt. Welk systeem willen jullie spelen? En waarom dan? Hoe dan? Op die manier maak je spelers ook verantwoordelijk en laat je ze nadenken. Ze hebben zelf aangegeven dat ze zo hoog mogelijk willen voetballen, om uiteindelijk van De Blesse een stabiele derdeklasser te maken. Prima, dat wil ik ook. Ik wil altijd eerste worden, maar ik weet inmiddels ook dat de groep uiteindelijk bepalend is.”

Bron: Eric Riemens “Steenwijker Courant”